Thursday, 6 December 2007

Yellow-legged Gull (Larus michahellis), 1cy, 24.8.2007, Hassensør, Ebeltoft

En sjælden dragt i Jylland. Fuglen fouragerede på kysten og kunne med håndkikkert nydes i lang tid på relativ kort afstand. Fuglen blev fotograferet og dokumenteret med 100mm objektiv.

Fuglen er en juvenil Middelhavssølvmåge og ret klassisk med hensyn til proportioner og dragtdetaljer. Den aktuelle fjerdragt kan give associationer til samme aldersklasse hos såvel Sildemåge (L. fuscus graelsii/intermedius) som Kaspisk Måge (L. cachinnans) om end flere karakterer taler direkte imod. Hoved og næb er lige lovligt kraftigt til en Sildemåge. På den flyvende fugl ses på vingeoversiden et svagt lysere vindue i de inderste håndsvingfjer i kraft af deres grå tunger på inderste fjerfaner. Hos juvenil Sildemåge er oversiden af vingen mere ensfarvet og mørkere uden lyst panel i de inderste håndsvingfjer. For fuldstændighedens skyld kan tilføjes, at juvenil Kaspisk Måge har tydeligt større udbredt lyst panel i de inderste håndsvingfjer og ofte er en anelse lysere i overvingen, eftersom fjerene bleges og slides hurtigere end hos Sildemåge.

Det er værd at bemærke, at fuglen har relativt lys hals og hoved med mørk maske omkring øjnene. Halen er overvejende lys med et rimeligt skarpt afsat mørkt halebånd yderst, der giver associationer i retning af ung Stormmåge. Fuglen var langt overvejende i juvenil dragt med undtagelse af ganske få fjer fortil på ryggen, hvilke var fældet og erstattet med en nyere generation.

Fuglen kunne nærstuderes i længere til, mens den fouragerede på stranden og jeg forsøgte at dokumentere den med kameraet i min mobiltelefon igennem håndkikkert. Det blev noget lort. Til sidst fik en hundelufter mågerne til at flyve ud på vandet, hvorefter jeg blot for at have lidt dokumentation for en sjælden dragt i Jylland tog de viste billeder med mit objektiv til makrofotografering.

No comments: